SkyActiv-X: revolutionaire nieuwe motor van Mazda biedt ‘best of both worlds’ - Mulder-Mazda
Vestigingen

Mulder-Mazda-Rotterdam

Martin Luther Kingweg 21
3069 EW Rotterdam-Ommoord,
T: 010 - 421 42 00

Mulder-Mazda-'t Groene Hart

Kanaaldijk 42
2741 PA Waddinxveen,
T: 0182 - 60 60 03

Bij Mulder krijg je méér!

  • Heldere communicatie
  • Transparante prijzen
  • Vooraf kostenoverzicht
  • Grootste Mazda aanbod

Klantenservice

Nu open

SkyActiv-X: revolutionaire nieuwe motor van Mazda biedt ‘best of both worlds’

Dieselverbruik en koppel gecombineerd met een schone benzinemotor? De nieuwe SkyActiv-X motor van Mazda ontketent een ware revolutie voor de verbrandingsmotor.

Ondanks de opkomst en snelle ontwikkeling van elektrische voertuigen zit er nog genoeg toekomst in de benzinemotor. Mazda vindt namelijk dat bij het berekenen van het verbruik van een auto de gehele cyclus in acht genomen zou moeten worden, niet alleen de energie die gebruikt wordt tijdens het rijden. En de productie van een elektrische auto is nog steeds slechter voor het milieu dan die van conventionele voertuigen. Als je bedenkt dat de nieuwe SkyActiv-X technologie die Mazda momenteel ontwikkelt (een revolutionaire combinatie van benzinemotor met dieseltechniek) het verbruik tot maar liefst 30% laat dalen, zou deze benzinemotor 2.0 voorlopig wel eens de schoonste optie kunnen zijn.

Een kruising tussen een diesel en een benzinemotor

Veel andere fabrikanten hebben al geëxperimenteerd met het gebruik van compressie-ontsteking in een benzinemotor, maar alleen Mazda is erin geslaagd om een cruciaal probleem om op te lossen, namelijk: de overgang van compressie-ontsteking naar vonkontsteking en andersom. Waar een benzinemotor is uitgerust met bougies om het brandstofmengsel te doen ontbranden, vertrouwt een dieselmotor op een hoge compressie die ervoor zorgt dat de diesel ontbrandt. Het was al mogelijk om een benzinemotor te laten functioneren op dit principe, maar alleen bij relatief lage belasting. Voor snelle acceleratie was vonkonsteking nodig. Wat de SkyActiv-X motor bijzonder maakt, is het feit dat Mazda erin geslaagd is om deze twee technieken op efficiënte wijze te combineren.

Een motor zonder nadelen

Wat levert dat op? Een revolutionaire motor die eigenlijk geen nadelen heeft. De SkyActiv-X motor van Mazda beschikt over een kleine supercharger om het mengsel onder hoge druk in te spuiten, de compressieontsteking doet vervolgens de rest, net zoals in een diesel. Dit betekent dat de SkyActiv-X profiteert van kenmerken die menig dieselrijder niet onbekend zijn: hoog koppel en laag verbruik. De motor kan toe met een zeer arm mengsel (veel lucht, weinig benzine), wat het verbruik enorm ten goede komt en – net als een diesel – levert de SkyActiv-X zijn hoge koppel bij lage toerentallen. Tijdens eerste tests door de pers is de motor in sommige gevallen zelfs al directer genoemd dan sommige dieselmotoren. Iets dat ongetwijfeld te danken is aan 1. de unieke samenstelling van de motor, 2. het gebruik van een supercharger in plaats van een turbo, en 3. de aanwezigheid van vonkonsteking die ondersteuning biedt waar nodig.

Ook milieu en portemonnee profiteren

Niet alleen de over de rijeigenschappen is men laaiend enthousiast, ook financieel biedt de SkyActiv-X grote voordelen. De motor verbrandt benzine, geen diesel en is – in tegenstelling tot de meeste dieselmotoren – gemaakt van aluminium. Dit betekent een lichte, schonere auto die maandelijks aanzienlijk minder zal kosten dan een vergelijkbare dieselauto. En dat terwijl hij even zuinig is in gebruik. Als we daarbij de schonere productie van een SkyActiv-X motor in acht nemen, mag bovendien gesteld worden dat de nieuwe motor van Mazda ook een zeer milieubewuste keuze is. Win, win dus.

Coming soon

Waar het in de meeste gevallen zo is dat dergelijke revolutionaire technologie nog járen op zich laat wachten, is Mazda van plan om de eerste auto’s uitgerust met SkyActiv-X motoren al in 2019 op de markt te brengen. De SkyActiv-X is dan ook absoluut meer dan alleen toekomstmuziek. Dit is ‘the real deal.’ Kers op de taart: van een 2.0 liter SkyActiv-X motor wordt verwacht dat deze een productievermogen van 190pk en 230nm koppel zal hebben. Wij kunnen in ieder geval niet wachten. Meer weten? Breng gerust een bezoek aan een van onze vestigingen, het Mulder-Mazda team praat je graag bij over dit onderwerp.

Bel Rotterdam
010-4214200

Direct antwoord

Bel ’t Groene Hart
0182-606003

Direct antwoord

Twitter

Binnen 30 min. antwoord

E-mail ons

Binnen 1 uur antwoord

Whatsapp

Binnen 5 min. antwoord

Facebook

Binnen 1 uur antwoord

Mijn favorieten